ignorerar

 

Populärmusikens historia

 50-tal

Det började i USA på 1950-talet. Då upptäcktes rocken. Då upptäckte man att vita tonåringar drogs till svart musikkultur. Chuck Berry och Little Richard var rockens första stora artister. Båda två var svarta, så sen när Elvis (som var vit) kom med texter riktade till ungdomar så blev ”Rock ’n’ roll” väldigt populärt. Intresset sjönk senare mot slutet av 50-talet.

 60-tal

På 60-talet kom TV:n och USA satsade på unga personer som såg bra ut i TV. T.ex. Paul Anka.

Den ”Brittiska rocken”, alltså The Beatles, Rolling Stones och The Who står för populärmusikens utveckling på 60-talet. Även på 1960 talet blev det popgruppernas stora tid. De mest berömda grupperna kom från England, Mycket tack var det den viktigaste gruppen av de alla. Nämligen Beatles.

70-tal

På 70-talet så kom det en hel del olika stilar, man kan säga att stilarna även blev mer särskilda än de hade varit tidigare.  Det fanns tydlig uppdelning mellan den mer mogna och konstnärliga stilen och en mer naiv lättillgänglig musik som var främst riktad till yngre tonåringar och i vissa fall barn.

Det dök även upp två helt nya musikstilar nämligen reagge och punk. Hårdrocken var en av de viktigaste musikstilar på 70-talet. Den kändaste som man mest tänker på som spelade reagge var Bob Marley. Punken fick också ett genombrott 1977 med band som Sex Pistols, The Ramones och The Clash.  Det blev även mera ”tillåtet” att använda sig av olika musikstilar. Bl.a David Bowie är ett bra exempel. Han gjorde mycket mer en musik. Han var sig själv och gjorde ett image och skapade en föreställning om sig själv och kunde därmed byta stil och låna från de redan retablerade musikgenrer.

 

80-tal

80-talets musik kan man säga var rena motsatsen gemfört med 70-talets. För 70-talets rock slet åt alla håll medan 80-talets var med slätstruken och mer enhetlig. Harmonik och melodier blev mindre viktiga.  Eftersom melodin inte var det viktigaste i låten så kom artisterna på ett nytt bekvämt sätt att skapa musik. man började med att skapa ett fräckt sound eller kompmatta, skrev sedan texten för att komma på melodin allra sist.

 De mest berömda artisterna på 80-talet var Michael Jackson som gjorde ” sin egen image” han kallades ” The king of pop” Michael började spela med sina bröder och de bildade gruppen ”Jackson five” men sen så stod han mer på scenen själv.  1982 släppte Michael Jackson "Thriller" som än idag är en av världens mest sålda album. Madonna var också än av artisterna från 80-talet.

 

 

 

90 talet

 

1990-talet har varit den moderna dansmusikens stora tid. Men de dansanta tonerna började redan erövra världen på 70-talet med Discon. Village People och Donna Summer var några av dem populäraste. Men det var först 1992 som det började bli ett riktigt  mainstream, 2 Unlimited slår igenom stort liksom Rozalla, The Shamen och The Prodigy. Eurodance musiken tog över listorna 1993 med nams som Capella, Dj bobo m.m, Äret efter blev det allt viktigare med att klubbarna spelade jungle och break beat. Samma år blev det även populärt att blanda techno med country.  Svenska Rednex och engelska The Grid var det mest framgångsrika. 1995 fortsatte dansmusiken att ligga på topp på listorna. Men i slutet av pret så började det gå utför. Rock och andra musik stilar tog över. Hip hop musiken slog igenom stort tack var det Coolio´s hit "Gangsta´s Paradise" som låg etta på danslistorna över hela världen. Några musik grupper från 90-talet är Spice girls, Aqua och Backstreet boys  m.m.

På 90-talet blev det mer hårdrock, punk, heavy metal,reagge och grunde som började mera ”lättsmält” musik. Britney Spears och Christina Aguilera blev också populära. Kvinnliga artister skördade stora framgångar, och allt fler länder nådde framgångar.

 

2000-talet

Populära artister under 2000-talet har bland andra varit Britney Spears, Kelly Clarksson Helena paparizou och Madonna. Genom TV-programmet American idol som USA hade premiär den 11 Juni 2002 har framgångsrika popstjärnor producerats, och liknade program har startats i många andra länder.I Sverige vann Malena Ernman melodifestivalen 2009 med låten La Voix och blev den första operasångare som har vunnit Melodifestivalen i Sverige.


Kommentarer
Postat av: Danielle Hansevall'

Skitvacker häst på header! :D Rider du? Har du egen häst? :)

2010-03-05 @ 17:52:14
URL: http://lifeofdanni.blogg.se/
Postat av: j ♥

Hejsan! ♥



Är du sugen på att shoppa loss, Riktigt B-I-L-L-I-G-T?!



Eller `bara´ intresserad utav att vinna ett PRESENTKORT värt 250 KR från H&M?!



Då är min blogg rätt för DIG!



Det är en bloppis, där jag säljer ALLT ifrån

*kläder

*löshår

*märkesprodukter

*plattång

*oanvända pumps

*väskor

m.m



(vill du ej ha reklam ber jag om ursäkt för detta, o ber dig bara ta bort denna kommentar)



Är du inte intresserad utav att handla något, så kan du ju alltid vara med i TÄVLINGEN O VINNA ETT PRESENKORT, somsagt. ♥



Kika gärna in, du kommer inte bli besviken!



KramKram ♥



http://enbbloppis.blogg.se/

http://enbbloppis.blogg.se/

2010-03-06 @ 12:03:49
URL: http://enbbloppis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0